Mantelzorgers: niet beginnen zonder bezinnen..

Het zijn er nogal wat, de mantelzorgers: in Nederland zorgen 2,4 miljoen mensen meer dan acht uur per week of langer dan drie maanden voor een ander.  Zo’n 750.000 mantelzorgers zorgen meer dan acht uur per week én langer dan drie maanden voor een ander (bron mezzo.nl). 

Vaak zijn deze mantelzorgers ook de ‘knopenhakkers’ ten aanzien van aan te schaffen meubilair voor de te verzorgen persoon; meestal een ‘veelzitter’.  Het spreekt voor zich dat het de meeste mantelzorgers zwaar valt om een degelijke keuze te maken. Een foute beslissing kan verstrekkende medische gevolgen hebben. Er valt eenvoudigweg te veel te beoordelen en men komt vaak zelf niet verder dan wensen formuleren die te maken hebben met hoe zo een stoel er ongeveer uit moet zien en dat ‘moeder met haar voeten omhoog moet kunnen zittten…’

Slagvaardig, goedbedoeld maar onzorgvuldig aanschaffen van een sta-op stoel of relaxfauteuil kan uitmonden in kleine, of zelfs grotere, persoonlijke drama’s. Honderden, duizenden euro’s weggegooid geld, ergenis en frustratie. Ik sta er vaak van versteld hoe weinig mensen op de hoogte zijn van de diensten die een ergotherapeut op dit vlak kan leveren.

Comments are closed.